2011. június 13., hétfő

Fűszernövénykert - az udvaron és a párkányon

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de szerintem egyértelműen finomabb az az étel amihez friss fűszernövényeket használtak. Magunk is gondozhatunk egy kis fűszernövénykertet otthon, nagy hely sem kell hozzá. A kert egy napos részén már egy 4 négyzetméteres terület is elég a megvalósításhoz. Az ábrát a Csodakert magazin júniusi számában találtam. Ez alapján egyszerűen meg tudjuk csinálni a sajátunkat. 



Nekem különösen tetszik, hogy ágyásszegélynek is egy fűszernövényt használnak. 

Néhány dolog amire érdemes figyelni: 
  • Az ágyás közepére olyan növényt válasszunk, ami kevésbé hajlamos az elburjánzásra. Ellenkező esetben elnyomná a szomszédait. Erre a képen látható menta kiválóan alkalmas.
  • Az üröm és a fekete üröm nem véletlenül vannak a sarkokban. Gyökérváladékuk gátolja a többi növény fejlődését, ezért jobb ha a többségtől távol tartjuk. 
  • A képen is látható lépőkövek nemcsak a szedést könnyítik meg, de növényeinknek meleget is tárol.

Ha hozzám hasonlóan jelenleg nem vagytok olyan szerencsések, hogy kertes házatok legyen, és lakásban laktok, akkor se keseredjetek el, az erkélyen, vagy akár az ablakpárkányban is nevelgethettek fűszernövényeket.

Erre figyeljünk ha az ablakpárkányban tartjuk fűszernövényeinket:
  • Ebben az esetben is fontos a napfény! Olyan helyre ültessünk legalább napi 5 órát éri a nap.
  • Ültethetjük egy hosszú virágládába a fűszernövényeket, de külön cserépben is tarthatjuk őket. Ha az utóbbit választjuk, akkor legalább 15 cm-es cserepet válasszunk, illetve mindkét esetben a cserepünk mélysége 15-30 cm legyen.
  • Ne feledkezzünk meg a megfelelő minőségű virágföldről.
  • Óvatosan öntözzük őket, ugyanis nem szeretnek úszni a vizes földben.
  • A balkonládákba olyan növényeket érdemes választani, amik nem terjeszkednek túlságosan. Ilyen pl. bazsalikom, levendula, menta, kakukkfű, petrezselyem.
Remélem kedvet kaptatok egy saját kis fűszernövénykerthez. :) Látjátok, a kert hiánya nem kifogás!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése